Investeren in Belgisch vastgoed

Is het nog interessant om te investeren in Belgisch vastgoed?

Eind september publiceerde Statbel, het Belgische statistiekbureau, de resultaten van de Belgische woningprijzen voor het eerste semester van 2023. Uit de resultaten blijkt dat de prijzen op jaarbasis nog steeds in stijgende lijn zijn. Op kwartaalbasis stelt men echter een lichte daling vast in bepaalde segmenten.

Bovendien blijkt dat het aantal vastgoedtransacties in het eerste semester van 2023 is gedaald t.o.v. het eerste semester van 2022 met 23% minder huizen en 16% minder appartementen.

Als oorzaak van deze vaststellingen wijst men naar de stijgende rentevoeten.

Aangezien stijgende rentevoeten en stagnerende vastgoedprijzen knabbelen aan het rendement van vastgoedinvesteerders, rijst de vraag: “Is het nog interessant om te investeren in Belgisch vastgoed?”

In deze blog gaan we dieper in op deze vraag.

Waarom zou je investeren in Belgisch vastgoed ?

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan investeren in vastgoed:

1. Bescherming tegen inflatie

Momenteel leven we in een tijd waar we te maken hebben met een hoge inflatie. Door inflatie wordt je geld minder waard, waardoor je koopkracht afneemt en dus minder kan kopen met je geld. Wanneer je je geld op een spaarrekening laat staan, wordt je geld dus steeds minder waard. Door op een slimme manier te investeren in vastgoed daarentegen, bescherm je jezelf tegen inflatie.

2. Passief inkomen

Wanneer je investeert in een opbrengsteigendom, genereer je maandelijks huurinkomsten. Deze inkomsten worden gezien als een vorm van passief inkomen. Volledig passief, is het echter niet. Je moet er namelijk voor zorgen dat je eigendom in goede staat blijft en soms kan de verhuur wel redelijk (arbeids-) intensief zijn. Maar sowieso is het een extra bron van inkomsten die je vervolgens weer kan herinvesteren. Bovendien zijn de huurinkomsten uit vastgoed ook gekoppeld aan de inflatie. Indien je huurovereenkomst correct is opgesteld, kan je jaarlijks de huurprijs indexeren. Dus als de inflatie stijgt, stijgen ook je huurinkomsten.

3. Vermogensopbouw

De geschiedenis toont aan dat de Belgische vastgoedmarkt een stabiele markt is. Op lange termijn is de waarde van vastgoed alleen maar gestegen. Dit betekent dat als je je woning na een aantal jaar doorverkoopt, de kans dus reëel is dat je een mooie meerwaarde genereert.
Dit blijkt ook weer uit de recente cijfers van Statbel: ten opzichte van het eerste semester van 2022 is de mediaanprijs van huizen in gesloten of halfopen bebouwing op nationaal niveau 3,3% toegenomen. De mediaanprijs van huizen in open bebouwing kende een klim van 2,5%. Appartementen werden 5,3% duurder.

4. Belasting vriendelijk

Momenteel wordt de verhuur van vastgoed in België nog relatief weinig belast. Je wordt namelijk niet belast op de reële huurinkomsten, maar op het geïndexeerd kadastraal inkomen. Bovendien hoef je geen meerwaardebelasting te betalen indien je je eigendom minstens 5 jaar behoudt.

Kennis van de vastgoedmarkt is cruciaal

Wanneer je in vastgoed wil investeren, is het van cruciaal belang om te beschikken over voldoende vastgoedkennis. Vooral in tijden waarin vastgoedprijzen onder druk zouden kunnen komen te staan en rentetarieven stijgen, neemt het beschikken over een goede basiskennis vastgoed en deze praktisch kunnen toepassen toe. Dergelijke kennis is namelijk essentieel om ZELF weloverwogen beslissingen te kunnen nemen, om de financiële gezondheid van je vastgoedinvesteringen ZELF te kunnen analyseren en waarborgen en risico’s ZELF te kunnen inschatten.

Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om te investeren in een degelijke vastgoedkennis wanneer men vastgoed wil kopen:

1. Risicobeheer:

Kennis stelt je in staat om de risico’s te begrijpen die gepaard gaan met investeren in vastgoed in een volatiele markt.

2. Financiële planning:

Kennis van financiële concepten zoals renteberekeningen, leningen, cashflowanalyse en belastingimplicaties is essentieel bij vastgoedinvesteringen. Het stelt investeerders in staat om realistische financiële modellen te maken, rekening houdend met veranderende rentetarieven en dalende vastgoedprijzen, wat cruciaal is voor een gezonde investering.

3. Kansen identificeren:

Kennis stelt je in staat om koopkansen te herkennen wanneer vastgoedprijzen onder druk staan. Je kunt potentiële investeringen analyseren en beoordelen of ze passen bij je langetermijndoelstellingen en risicobereidheid.

4. Effectieve besluitvorming:

Met voldoende kennis kunnen investeerders weloverwogen beslissingen nemen over zaken als het selecteren van het juiste type vastgoed, het onderhandelen over financieringsvoorwaarden en het ontwikkelen van een effectieve exit-strategie. Dit vermogen tot doordachte besluitvorming is van onschatbare waarde, vooral in een volatiele markt.

5. Weerbaarheid:

Kennis fungeert als een buffer tegen impulsieve beslissingen die vaak leiden tot financiële tegenvallers. Investeerders die goed geïnformeerd zijn, zijn veerkrachtiger en voelen zich zelfverzekerder tijdens de onderhandelingen.

6. Langdurige waardecreatie:

Door te investeren op basis van kennis en inzicht, vergroot je de kans op het creëren van langdurige waarde in je vastgoedportefeuille, zelfs in een uitdagende marktomgeving.

Conclusie

De Belgische vastgoedmarkt vertoont gemengde signalen, met jaarlijkse stijgingen in woningprijzen, maar een kwartaalgebonden daling in bepaalde segmenten voor het eerste semester van 2023. Deze trend wordt toegeschreven aan stijgende rentetarieven, die ook hebben geleid tot aanzienlijke dalingen in het aantal vastgoedtransacties.

Desondanks blijft investeren in Belgisch vastgoed aantrekkelijk vanwege voordelen zoals bescherming tegen inflatie, het genereren van passief inkomen, vermogensopbouw en fiscale voordelen.

Belangrijk is echter dat investeerders moeten beschikken over degelijke vastgoedkennis, vooral in een volatiele markt met stijgende rentetarieven en dalende vastgoedprijzen. Kennis stelt investeerders in staat om risico’s te beheren, financiële planningen te maken, kansen te identificeren, weloverwogen beslissingen te nemen, weerbaar te zijn tegen impulsieve keuzes en langdurige waarde te creëren in hun vastgoedportefeuille.

Dus, terwijl de marktomstandigheden fluctueren, blijft investeren in Belgisch vastgoed een aantrekkelijke optie voor wie goed geïnformeerd en voorbereid is, en bereid is om te investeren voor de lange termijn.

bron: https://statbel.fgov.be/nl/themas/bouwen-wonen/vastgoedprijzen#news


📆 Investeer slim. Leef vrij! Zet je op de wachtlijst!

✨🏡 Droom jij van financiële vrijheid door slim te investeren in vastgoed? 🏡 ✨

Schrijf je in op de wachtlijst voor ons gloednieuw online coachingtraject, UNIEK in de Belgische vastgoedwereld: “Investeer Slim, Leef Vrij!

Let op: Om ervoor te zorgen dat alle vragen behandeld kunnen worden tijdens de coachingsessies, beperk ik het aantal inschrijvingen tot 20 deelnemers! Reserveer dus snel je plek voor dit unieke coaching traject en sluit je aan bij de groeiende gemeenschap van vastgoedexperts.

Samen bouwen we aan jouw toekomst in vastgoed!

Overtuigd van onze toegevoegde waarde ?

Contacteer Yana voor een gratis vastgoedadviesgesprek op 0486 56 42 32 of Yana@Urbanya.be of boek hier zelf je afspraak in https://urbanya.be/contact/ !


Vastgoed kopen en verkopen met méér winst !

Het idee achter Urbanya is ontstaan vanuit de vaststelling dat kopers nergens terecht kunnen voor onafhankelijk en professioneel vastgoedadvies. Terwijl een vastgoedmakelaar de belangen van de verkoper behartigt, bleef de vraag: wie komt op voor de belangen van de koper? Vergelijk het met advies inwinnen bij de advocaat van de tegenpartij wanneer je naar de rechtbank gaat. Dat doe je toch ook niet?

Bij Urbanya bieden we kopers en investeerders een bron van onafhankelijk vastgoedadvies. Ons doel is om hen in staat te stellen om zonder zorgen en met kennis van zaken vastgoed te kopen. Wij helpen hen om miskopen te voorkomen en eerlijke prijzen te betalen.

We gaan verder dan dat; we leren investeerders hoe ze passief inkomen kunnen genereren en financiële vrijheid kunnen bereiken.

En voor eigenaars van vastgoed richten we ons op het maximaliseren van vermogen, rendement en winst. Hoe? Door hen te empoweren en te trainen in het succesvol zelf verkopen van hun vastgoed. Zo kunnen ze profiteren van hun investering op een manier die vaak over het hoofd wordt gezien.

Bij Urbanya zijn we ervan overtuigd dat vastgoed meer is dan een transactie. Het is een pad naar financiële vrijheid en groei. Of je nu je eerste woning wilt kopen, je vastgoedportefeuille wilt uitbreiden of financiële onafhankelijkheid nastreeft, we zijn er om je te begeleiden, te coachen en te inspireren op je weg naar vastgoedsucces.

Benieuwd naar onze aanpak? Contacteer ons voor een gratis vastgoed strategiesessie.