Yana Van den Eede Vastgoedcoach

“Mijn missie:
Jouw onderhandelingspositie
op de vastgoedmarkt
versterken.”

Spookrijders staan nooit in de file!

Kritisch, onderzoekend, volhardend, gepassioneerd, recht door zee, oog voor detail en intelligent. En… Oh ja, een tikkeltje rebels…. Alhoewel, een tikkeltje? …

Hey. Ik ben Yana! Erkend vastgoedmakelaar, maar geen traditionele makelaar. Ik heb namelijk niet de intentie om jouw woning voor jou te verkopen. Nee, integendeel, ik vind net dat jij als eigenaar de uitgelezen persoon bent om je woning ZELF te verkopen. Vastgoed verkopen is namelijk vééééél makkelijker dan vastgoed kopen. Je hebt er jaren zelf in gewoond en kent de positieve en negatieve punten als geen ander. Waarom zou je dan zoveel geld betalen aan een vastgoedmakelaar als je zelf de touwtjes stevig in handen kan houden?

De reden waarom ik mij op de vastgoedmarkt heb gericht, is omdat ik vond dat de manier waarop de vastgoedmarkt is georganiseerd, niet klopte. Urbanya is dan ook ontstaan uit volgende bedenkingen:

 • Waarom staan er tientallen professionele makelaars klaar om je te ontzorgen wanneer je vastgoed wil verkopen, terwijl vastgoed kopen minstens even complex en tijdrovend is?
 • Zijn het niet de kopers die het grootste financiële risico nemen en zouden zij bijgevolg dan ook niet gebaat zijn met onafhankelijk professioneel advies en begeleiding?
 • Waarom vinden we het normaal dat kopers informatie inwinnen bij de vertrouwenspersoon van de eigenaar? Wanneer je voor de rechtbank moet verschijnen, win je toch ook geen informatie in bij de advocaat van de “tegenpartij”?
 • Waar kan je terecht voor onafhankelijk en betrouwbaar professioneel advies als je zelf je eigendom wil verkopen of verhuren?

Hoog tijd voor een andere aanpak en het evenwicht aan de vastgoedonderhandelingstafel te herstellen!

Yana Van den Eede Vastgoedcoach
Vastgoedmakelaar-Bemiddelaar (B.I.V. 512.696)
Yana Van den Eede – Vastgoedcoach
Vastgoedmakelaar-Bemiddelaar (B.I.V. 512.696)

🌟🌟🌟

“Brave meisjes gaan naar de hemel.
Stoute meisjes komen overal.”

🌟🌟🌟

Eigenhandig mijn woning gebouwd

Om steeds te kunnen doen wat ik graag doe, had ik 2 goede voornemens toen ik begin 2000 op het punt stond om de schoolbanken te verlaten:

 1. Ik wil onafhankelijk zijn van een bank.
 2. Ik wil onafhankelijk zijn van een baas.

Ik wou op elk moment aan mijn baas kunnen zeggen: “Luister. Het is plezant geweest, maar ik heb nood aan iets anders.” De enige manier om dit te kunnen realiseren, is door jezelf niet in diepe schulden zetten.

Maar ik wilde wel mijn eigen huis. Dit vroeg dus om een creatieve aanpak.

Geïnspireerd door mijn ouders, kocht ik op 22-jarige leeftijd, nog vóór ik was afgestudeerd, een bouwgrond om eigenhandig onze eigen woning te bouwen. Een bungalow met kelder, zodat we niet in de hoogte moesten werken.

De vastgoedmakelaar verzekerde ons dat een bungalow met kelder zeker geen probleem was. Wij geloofden haar, kochten de grond en mijn man schreef zich in voor een cursus metsen.

Toen we enige tijd later onze plannen vol enthousiasme binnenbrachten, werden ze afgekeurd. Een kelder is verboden in de verkaveling, een bungalow mag maar de langste nok moet evenwijdig zijn met de straat. Ons perceel was dus te smal.

Onze eerste negatieve ervaring met een vastgoedmakelaar was een feit. Boos en teleurgesteld vroegen we ons af: “Hoe kan je 2 jonge mensen, boordevol plannen zo in ‘t zak zetten voor een beetje geld???”

Aangezien ik niet het type ben die in een hoekje gaat huilen, namen we ons verlies, pasten onze plannen aan en bouwden eigenhandig de woning waar we nu nog steeds wonen (weliswaar met een 1e verdieping en zonder kelder).

Door initieel enkel te lenen voor de grond, vervolgens materialen te kopen met het geld dat binnen kwam van onze jobs en tenslotte pas een lening te nemen wanneer ons geld echt op was, hebben we onze maandelijkse afbetaling enorm kunnen beperken. Onze eerste stap naar financiële vrijheid en onafhankelijkheid was gezet.

Een woning in Spanje

Begin 2000 hadden mijn man en ik nog een droom. Vroeg of laat wilden we een vakantiewoning in Andalusië onder de Spaanse zon. Gezien de hoge vastgoedprijzen en ons bouwproject in België, was dat eerder een projectje voor tegen ons pensioen.

Tot in 2008 de vastgoedcrisis toesloeg in Spanje. Jaar op jaar bleven de prijzen zakken, top ze een absoluut minimum bereikten in 2014. Nú was het onze kans! Dankzij onze lage lening hadden we heel wat geld kunnen sparen en lag onze vakantiewoning binnen handbereik. En aangezien je opportuniteiten moet grijpen wanneer ze zich voordoen, was het nu of nooit.

Echter, met vastgoedmakelaars had ik mijn lesje al geleerd. Ik wou mijn eigen vastgoedexpert onder de arm nemen, iemand die:

 • kennis had van de Spaanse vastgoedmarkt,
 • aan míj́n kant zou staan van de onderhandelingen,
 • mij zou wijzen op eventuele aandachtspunten en gebreken,
 • voor mij een zo laag mogelijke prijs zou onderhandelen,
 • 100% onafhankelijk is en geen vastgoed in portefeuille heeft.

Maar zo iemand vond ik niet. Er zat niets anders op dan alles zelf te leren. Gedurende een volledig jaar volgde ik allerlei cursussen, ging ik naar seminaries van advocaten, fiscalisten en vastgoedmakelaars gespecialiseerd in Spaans vastgoed.

In de zomer van 2015 gingen we op huizenjacht. Gewapend met de vereiste vastgoedkennis en een checklist, kochten we ons appartement. Nooit gedacht dat ik op mijn 34 eigenaar zou zijn van 2 woningen: eentje in België en eentje in Spanje zonder ons financieel pijn te doen. En weet je wat? Niet alleen komen we daar tot rust tijdens onze vakanties, maar ondertussen blijkt het ook een fantastische investering te zijn geweest; na slechts 7 jaar is de waarde bijna verdubbeld.

Spaans vastgoed Andalusië
Jardines de Casares – Andalusië

🌟🌟🌟

Weinig kennis van vastgoed?

Laat je adviseren door een vastgoedcoach!

Tenzij je graag verliest natuurlijk …

🌟🌟🌟

Professioneel onderhandelaar

Vóór ik de vastgoedwereld indook, bouwde ik ruim 15 jaar ervaring op als internationaal aankoper en onderhandelaar voor allerlei bedrijven, van kleine kmo’s tot multinationals. Ik heb zowat alles onderhandeld en mijn expertise lag in Indirect Spend (dus alles wat geen grondstoffen zijn). Mijn laatste job als werknemer was Global Category Manager bij de Biotech afdeling van Baxter, later overgenomen door Shire en Takeda. In deze rol was ik wereldwijd verantwoordelijk voor de strategische aankoop van diensten. Ik was verantwoordelijk voor enkele miljoenen euro’s “spend”. Je kan dus zeker stellen, onderhandelen is mijn ding.

In die rol leerde ik dat de partij met de minste kennis en ervaring doorgaans de onderhandelingen verliest. En dat het bijgevolg niet slim is om alleen te gaan onderhandelen als je niet beschikt over de vereiste kennis. Daarom deed ik nooit mijn onderhandelingen alleen en liet mij omringen door technische experts.

In die rol leerde ik eveneens dat je in een onderhandelingssituatie steeds moet kijken naar de tegenpartij. Wat zijn zijn belangen en beweegredenen?

In deze post vind je meer informatie over hoe deze inzichten van toepassing zijn voor jou als koper en eigenaar op de vastgoedmarkt.

Gecertificeerde vastgoedcoach

Na mijn negatieve ervaring op de Belgische vastgoedmarkt, het spreken met vele andere gedupeerde kopers en vooral na mijn Spaans avontuur, wist ik dat vastgoed kopen een proces is van vele hindernissen en valkuilen. Daarenboven kon ik het als professioneel aankoper niet snappen dat je voor de belangrijkste aankoop in je leven, geen beroep kan doen op onafhankelijke vastgoedexperten.

Zo ontstond het idee om mij om te scholen tot vastgoedexpert en gecertificeerd aankoopmakelaar met als doel kopers te adviseren en te begeleiden bij de aankoop van vastgoed in België en Spanje. Om deze activiteit legaal te kunnen uitoefenen, moet je echter stage lopen bij een immo-kantoor en vervolgens slagen voor het schriftelijk en mondeling examen van het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars).

Aangezien ik tijdens mijn stage geconfronteerd werd met heel wat eigenaars die negatieve ervaringen hadden met makelaars, besloot ik om mijn dienstverlening ook uit te breiden naar eigenaars die vastgoed willen verkopen of verhuren en die lopen met vragen als:

 • Moet ik mijn eigendom verkopen, verbouwen of verhuren?
 • Is die gratis waardebepaling die traditionele makelaars aanbieden wel betrouwbaar?
 • Hoe kan ik zelf mijn eigendom succesvol verkopen of verhuren?

Sinds 2019 help ik kopers en investeerders bij de aankoop van vastgoed en leer ik eigenaars hun eigendom ZELF verkopen of verhuren. Want zeg nu zelf; als eigenaar ken je je woning toch het best?

🌟🌟🌟

Binnen Urbanya bied ik kandidaat-kopers en eigenaars een unieke combinatie van skills om hun positie op de vastgoedmarkt te versterken zodat ze vastgoed kunnen kopen en verkopen met méér winst.

🌟🌟🌟

Vertrouw op een vastgoedprofessional die jouw zaak verdedigt

✅ Wil je investeren in vastgoed maar heb je geen tijd om op zoek te gaan naar een pand met een goed rendement?

✅ Ben je op zoek naar jouw droomwoning, maar lijken de mooiste huizen steeds aan je neus voorbij te gaan?

✅ Heb je zelf een nieuwe woning gevonden die je graag zou willen kopen, en wil je weten hoeveel ze werkelijk waard is of wil je graag een tweede opinie?

✅ Zit je met specifieke vragen en ben je op zoek naar onafhankelijk vastgoedadvies?

✅ Wil je graag zelf je eigendom verkopen of verhuren en zo duizenden euro’s besparen op makelaarskosten?

✅ Of wil je kennis maken met de voordelen van off-market vastgoed kopen en verkopen?

Als erkend vastgoedmakelaar met een achtergrond als professioneel aankoper-onderhandelaar en een Master Toegepaste Economische Wetenschappen op zak, ben ik perfect geplaatst om jou een passende oplossing voor al die uitdagingen.

Neem vandaag nog contact op met mij, dan maken we samen werk van jouw vastgoeddroom.

Yana Van den Eede - Onafhankelijk vastgoedadvies
Urbanya – Onafhankelijk vastgoedadvies