Frequently asked questions - FAQ vastgoed

Antwoorden op veelgestelde vragen

Wat een vastgoedmakelaar doet, weet iedereen. Maar wat is een vastgoedcoach?

Vastgoedcoaching is een relatief onbekend begrip. Bij Urbanya maken we een onderscheid tussen enerzijds Aankoopcoaching wanneer het gaat over het kopen van vastgoed en anderzijds Verkoopcoaching wanneer het gaat over het verkopen van vastgoed.

In onderstaande lijstjes vind je de meest voorkomende vragen terug.

Staat jouw vraag er niet tussen? Geen probleem! Contacteer mij en ik beantwoord al je vragen.

Veelgestelde vragen – Algemeen

De grootste winst maak je bij de aankoop van vastgoed. Logisch, want hoe lager je aankoopt, hoe groter de kans dat je met winst kan verkopen. Aangezien vele kopers zonder kennis vastgoed kopen, betaalt men vaak teveel of verkeerd en laat men een pak geld op tafel liggen.

Wanneer vervolgens het moment is aangebroken om je winst te verzilveren en je je eigendom wilt verkopen, schakelen 90% van de eigenaars een vastgoedmakelaar in om hun woning voor hen te verkopen. Opnieuw geeft men een stuk van de winst weg die men had kunnen realiseren.

Eigenaars denken vaak dat vastgoed verkopen complex en tijdrovend is.

Vastgoed verkopen is echter véél makkelijker dan vastgoed kopen. Wanneer je je woning te koop stelt aan een correcte prijs, is je woning in deze tijden dadelijk verkocht. De vraag naar vastgoed is immers nog steeds groter dan het aanbod. Bovendien weet je perfect wat je verkoopt.

Het moeilijkste aan vastgoed verkopen is de administratie en marketing enerzijds, en je woning verkoopsklaar maken en netjes houden anderzijds. Bezoeken inplannen, je deur openen, kandidaat-kopers rondleiden en biedingen ontvangen is echt niet moeilijk.

Voor ons is het dan ook onlogisch dat men voor de verkoop wel en voor de aankoop geen beroep doet op een professional.

Ons advies is dus laat je professioneel begeleiden doorheen het volledige aankooptraject en leer hoe je zelf je woning kan verkopen (en verhuren).

Door samen te werken met een vastgoedcoach voor de aankoop en de verkoop van je woning, bespaar je geld, tijd en onnodige stress.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Urbanya neemt geen vastgoed in portefeuille om te verkopen. Zo kunnen we belangenvermenging 100% uitsluiten, zowel naar kopers en investeerders toe als naar eigenaars.

KOPERS en INVESTEERDERS:

Wanneer een makelaar vastgoed in portefeuille neemt, belooft hij, impliciet of expliciet, aan de eigenaar om de woning zo duur mogelijk te verkopen. Zeker indien hij werkt op percentage, want hoe duurder er wordt verkocht, hoe beter voor de eigenaar maar ook voor de makelaar.

Hoe weet jij dan als koper dat jij de woning aan de beste prijs hebt gekocht? Misschien was er nog wat marge op aankoopprijs. Of misschien was er ook een betere opportuniteit op de markt of een woning die net iets meer zou voldoen aan je criteria, maar deze opties werden niet onderzocht omdat er eerst in eigen portefeuille wordt gekeken.

EIGENAARS:

Als eigenaar ben je soms niet zeker wat je met je woning zou doen: verkopen, verhuren of renoveren. Door te kiezen voor de aanpak van Urbanya, kan je al je vragen op tafel smijten zonder te vrezen dat we je de richting van verkoop zouden sturen (omdat dit het verdienmodel van een makelaar is).

Maar ook, stel dat je zeker bent om je woning te verkopen of te verhuren en je zou het eerst zelf willen proberen om zo je opbrengst uit de verkoop te maximaliseren, dan hoef je bij Urbanya er niet voor te vrezen dat we jou dit uit je hoofd zullen proberen te praten. Wel integendeel, je zal onmiddellijk enkele praktische tips en tricks krijgen hoe je nog meer uit je woning kan halen door enkele eenvoudige ingrepen te doen.

Om dergelijke situaties te vermijden die als onethisch zouden kunnen bestempeld worden, werd er bewust voor gekozen om geen vastgoed in portefeuille te nemen zodat ik aan mijn klanten 100% onafhankelijk advies kan garanderen.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

 1. 100% Onafhankelijk advies
  Wij nemen geen vastgoed in portefeuille. (zie eerder)
  .
 2. Begeleiding en advies door experten
  Yana van Urbanya is erkend Vastgoedmakelaar – Bemiddelaar en bijgevolg onderworpen aan de deontologische code van het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars).
  Daarnaast is Yana eveneens gecertificeerd aankoopmakelaar, gecertificeerd vastgoedexpert en professioneel, gecertificeerd onderhandelaar.
  Voor juridisch, bouwkundig, fiscaal en financieel advies, laten we ons omringen door een netwerk van onafhankelijke experten.
  .
 3. Focus op maat van de klant
  Urbanya staat voor onafhankelijk en persoonlijk advies op maat van onze klant. Een hoge verkoopprijs of een snelle verkoop vereisen een andere aanpak. Alsook de aankoop van een gezinswoning, een 2de verblijf of een opbrengsteigendom. Wil je een zo hoog mogelijk rendement of is een correcte aankoopprijs voldoende? Wil je ons enkel inschakelen voor bepaalde stappen in het aankoop- of verkoopproces of wil je een volledige begeleiding van A tot Z.
  We bespreken jouw doelen tijdens een eerste vastgoed strategiesessie waarbij je vervolgens een offerte krijgt op maat.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Veelgestelde vragen – Vastgoed kopen

Een vastgoedcoach kan ingehuurd worden door eigenaars om hun woning zelf te verkopen. Maar een vastgoedcoach kan eveneens worden ingeschakeld door kopers en investeerders om ervoor te zorgen dat ook hun belangen behartigd en verdedigd worden bij de aankoop van vastgoed.

Bij Urbanya kan je je laten begeleiden en adviseren doorheen het volledige aankoopproces; van het in kaart brengen van jouw zoekcriteria tot en met het overhandigen van de sleutels bij de notaris:

 1. In kaart brengen van jouw ideale woningcriteria om precies te weten te komen waar jij naar op zoek bent.
 2. Zoektocht naar matchend vastgoed via de gekende kanalen maar ook off-market.
 3. Bezichtiging en grondige screening van eigendommen die voldoen aan jouw criteria.
 4. Uitvoeren van een waardebepaling met als doel je te adviseren over de werkelijke waarde en rendement van een eigendom.
 5. Onderzoek van de beschikbare documenten zodat we je kunnen waarschuwen voor mogelijke risico’s.
 6. Bieden en onderhandelen van gunstige voorwaarden en een correcte prijs.
 7. Controle van de koopovereenkomst en de notariële akte op mogelijke addertjes en de correcte verwoording van hetgeen werd onderhandeld.
 8. Laatste inspectie om ons te vergewissen dat de eigendom wordt overgedragen zoals overeengekomen.

Heb je echter je ideale woning zelf gevonden enkel nood aan een 2de opinie of een waarde- of rendementsbepaling van een onafhankelijk vastgoedexpert, dan is dat uiteraard ook perfect mogelijk.

Yana van Urbanya is bovendien erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar met BIV-nummer 512.696, gecertificeerd aankoopmakelaar en vastgoedexpert en heeft een uitgebreide achtergrond in het professioneel onderhandelen van goederen en diensten.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Vastgoed kopen is een erg complexe en tijdrovende bezigheid. Bovendien gaat het over één van de belangrijkste financiële beslissingen die men in een leven maakt. Een onafhankelijk vastgoedcoach inhuren is dus geen overbodige luxe maar een slimme investering in kennis en ervaring.

Door samen te werken met een vastgoedcoach:

 • Bespaar je heel wat geld – je beschikt over de juiste argumenten om een betere prijs en condities te onderhandelen;
 • Bespaar heel wat tijd – je mag maar hoeft niet zelf te zoeken naar vastgoed. Bovendien bezoek je enkel de panden die effectief een match kunnen zijn;
 • Heb je toegang tot off-market vastgoed – vastgoed dat nog niet officieel verkocht wordt of onder de radar wordt verkocht;
 • Hoef je geen nodeloos verlof te nemen – Urbanya verzorgt de eerste screening van vastgoed dat er in de publiciteit alvast veelbelovend uit ziet;
 • Geen onaangename verrassingen – vastgoed wordt grondig gescreend door professionals. Indien nodig wordt er beroep gedaan op andere experts (vb. Juristen, bouwkundig experts, financiële adviseurs, …);
 • Ben je zeker van een optimale aankoopbeslissing – We zoeken naar vastgoed dat effectief matcht met jouw criteria.

Urbanya is 100% onafhankelijk. Dit kunnen we garanderen omdat we geen vastgoed in portefeuille nemen. Zo ben jij zeker dat we jou niet enkel panden laten zien die we zelf in portefeuille hebben én we niet zowel bij jou als bij de eigenaar “langs de kassa” passeren wanneer je effectief een eigendom koopt.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Een koper en verkoper hebben tegenstrijdige belangen, zo ook een aankoopmakelaar en de traditionele vastgoedmakelaar:

Een traditionele vastgoedmakelaar:

 • Wordt ingehuurd en betaald door eigenaars van vastgoed om hun eigendom zo duur mogelijk te verkopen.
 • Maakt promotie met als doel zoveel mogelijk kandidaat-kopers naar het pand te brengen en zo schaarste te creëren.
 • Legt de nadruk op de troeven van vastgoed om een zo hoog mogelijke prijs te bekomen.
 • Ontvangt een commissieloon dat meestal bestaat uit een percentage op de verkoopprijs: hoe duurder wordt verkocht, hoe meer hij wordt betaald.
 • Werkt op No Cure, No Pay basis. Hij wordt dus enkel betaald als je de eigendom effectief koopt.
 • Kent niet of amper jouw wensen en criteria. Bijgevolg kan hij je er niet op wijzen indien je een belangrijke vereiste over het hoofd ziet.

Een vastgoedcoach:

 • Wordt ingehuurd en betaald door de kandidaat kopers en investeerders van vastgoed.
 • Legt de focus op het vinden van vastgoed dat matcht met jouw criteria.
 • Screent en evalueert eigendommen grondig zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
 • Ondersteunt je bij de onderhandelingen over de prijs en andere voorwaarden
 • Het makelaarsloon van Urbanya bestaat uit een finders fee en een incentive op de gerealiseerde besparing. Hierdoor worden we extra gestimuleerd om voor jou de beste prijs te onderhandelen.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

De Belgische vastgoedmarkt is exclusief georganiseerd. Dit betekent dat enkel de vastgoedmakelaar die een contract met de eigenaar van een pand heeft ondertekend, het pand mag verkopen. Bijgevolg zal een traditionele vastgoedmakelaar enkel de panden aanbieden die hij/zij zelf in portefeuille heeft.

Urbanya neemt geen vastgoed in portefeuille en heeft dus toegang tot de volledige vastgoedmarkt. In onze zoektocht naar een geschikt pand, contacteren we vastgoedmakelaars, notarissen, promotoren en projectontwikkelaars, particuliere verkopers en zoeken we via een breed netwerk naar eigendommen die niet officieel te koop staan.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Aangezien Urbanya niet gebonden is door exclusieve contracten met eigenaars, kunnen we jou toegang garanderen tot het volledige vastgoedaanbod (zie ook: Waarom zou ik een vastgoedcoach betalen als de verkoper al met een vastgoedmakelaar werkt?).

Urbanya zoekt enerzijds via de reguliere kanalen (Immoweb, Zimmo, Immovlan, websites van makelaars en notarissen,… Anderzijds nemen we rechtstreeks contact op met particuliere verkopers die zelf hun eigendom willen verkopen OF die nog niet beslist hebben of ze met een traditionele vastgoedmakelaar zouden samenwerken.

Door aan actieve prospectie te doen met flyeracties en advertenties en door nauwe contacten te onderhouden met diverse actoren in de vastgoedmarkt, geven we je ook toegang tot off-market deals (dit zijn eigendommen die niet officieel te koop staan of onder de radar worden verkocht).

Urbanya blijft verder zoeken tot we de juiste eigendom gevonden hebben.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

De verkoper van een eigendom, heeft een informatieplicht. Dit houdt in dat hij verplicht is om informatie te verstrekken over o.a. de gekende gebreken in en om de woning. Zaken die de kopers zelf kunnen vaststellen, hoeft de verkoper echter niet nadrukkelijk te vertellen.

De kopers hebben dus zelf ook een onderzoeksplicht. Zij moeten zelf de woning onderwerpen aan een grondige inspectie, zelf bepaalde opzoekingen doen en zelf de vereiste documenten opvragen en grondig doornemen. Een gebrek dat je als koper had kunnen vaststellen, bijvoorbeeld een zichtbare vochtplek of een woning gelegen in overstromingsgevoelig gebied, zal daarom nooit erkend worden als een verborgen gebrek.

Door samen te werken met Urbanya weet je zeker dat je voldoet aan jouw onderzoeksplicht en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Terwijl jij je eerder focust op de emotionele aspecten van de woning, heeft Urbanya aandacht voor de rationele zaken zoals staat van onderhoud, ouderdom van de technieken, afwerkingsniveau, ruimtelijke verdeling, uitgevoerde werkzaamheden, locatie en ligging.

Daarnaast checken we de wettelijk verplichte documentatie, zoals de stedenbouwkundige en kadastrale inlichtingen, keuringen en attesten (vb. bodemattest, EPC, elektrische keuring, asbest, stookolietank,…).

Tenslotte hebben we ook aandacht voor aspecten als verkoopbaarheid, de bepaling van de werkelijke waarde en realistisch rendement indien men zou verhuren of renoveren en verkopen.

We laten niets aan het toeval over en schrijven onze bevindingen neer in een overzichtelijk rapport.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Het geheim achter succesvol onderhandelen is een gedegen markt- en productkennis gecombineerd met bewezen onderhandelingsvaardigheden. Door te onderhandelen met de juiste argumenten, kan je een betere prijs en voorwaarden bedingen.

Bovendien is Urbanya niet emotioneel betrokken bij de aankoop, hetgeen ons sowieso betere onderhandelaars maakt.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Wanneer je beroep doet op Urbanya, kies je voor volledige ontzorging; van de zoekopdracht tot de sleuteloverdracht bij de notaris. De uitdaging bestaat erin om enerzijds een geschikt pand te vinden en vervolgens de beste prijs en voorwaarden te onderhandelen.

Daarom bestaat het makelaarsloon van Urbanya uit finders fee gecombineerd met een prestatiebonus. Zodus bieden wij onze klanten de garantie dat we het onderste uit de kan zullen halen. Want hoe beter ik onderhandel op de prijs, hoe goedkoper jij je eigendom zal aankopen en hoe meer ik verdien. Een echte win-win.

Samenwerken met Urbanya is zodoende geen kost maar een investering die onmiddellijk opbrengt. Op korte termijn betaal je een lagere aankoopprijs en dus minder registratierechten of BTW en notariskosten. Op lange termijn heeft dit ook invloed op je volledige krediet. Je moet immers minder geld ontlenen van de bank waardoor je minder interesten betaalt. Financiële vrijheid loert om de hoek.

Uiteraard is het ook mogelijk om Urbanya enkel in te schakelen voor een waardebepaling of een tweede opinie. In dat geval werken we met een vast bedrag of een uurtarief in combinatie met een transportvergoeding.

Om te bepalen welke formule het best bij je past, plannen we eerst een persoonlijk kennismakingsgesprek in en ontvang je vervolgens een offerte op maat.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Veelgestelde vragen – Vastgoed verkopen

Een vastgoedcoach wordt ingeschakeld door kopers en investeerders om ervoor te zorgen dat ook hun belangen behartigd en verdedigd worden bij de aankoop van vastgoed.

Maar een vastgoedcoach kan ook worden ingehuurd door eigenaars die hun woning zelf willen verkopen.

Bij Urbanya leer je hoe je vastgoed zelf verkoopt zodat je netto meer overhoudt. Als vastgoedcoach begeleiden en adviseren we doorheen het volledige verkoopproces voor een vaste prijs (dus geen makelaarscommissie op percentage); van het bepalen van de werkelijke waarde van je woning en de verkoopprijs tot en met de sleuteloverdracht:

Yana van Urbanya is bovendien erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar met BIV-nummer 512.696, gecertificeerd aankoopmakelaar en vastgoedexpert en heeft een uitgebreide achtergrond in het professioneel onderhandelen van goederen en diensten.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Om jou te verzekeren dat jij je winst maximaliseert bij de verkoop van je woning, gaan we als volgt te werk:

 1. Waardebepaling: we starten eerst met een gedetailleerde waardebepaling. In dit verslag vind je de werkelijke waarde van je eigendom alsook mijn advies aan welke prijs je je woning best te koop aanbiedt.
 2. Verkoopsklaar maken van je woning: tijdens een doorgang door je huis bekijken we hoe je nog meer uit je woning kan halen door het uitvoeren van eenvoudige ingrepen. Dit kunnen kleine klusjes zijn die je steeds voor je hebt uitgeschoven of gewoon een grondige poetsbeurt.
 3. Het samenstellen van een waterdicht verkoopdossier: Urbanya zorgt ervoor dat je beschikt over al de vereiste documenten, attesten en certificaten zodat je kandidaat-kopers volledig kan informeren over hun aankoop.
 4. Een winstgevende vastgoedmarketing: wij zorgen ervoor dat jouw woning op een aantrekkelijke manier in de markt wordt gezet door o.a. professionele vastgoedfotografie, plattegronden van je woning, het schrijven van een wervende advertentie, het plaatsen van een professioneel immobord voor een goede zichtbaarheid in de straat, …
 5. Professionele verkoopbegeleiding en advies: Bij de opstart van het dossier krijg je een werkboek op maat van jouw woning met tips en tricks voor een vlotte verkoop. Dit werkboek kan je gebruiken als leidraad doorheen het volledige verkoopproces. Elke stap in het proces wordt afzonderlijk besproken, inclusief de aandachtspunten die besproken werden bij het verkoopklaar maken van je woning..
 6. Telefonische helpdesk: De bezichtigingen en onderhandelingen doe je zelf. Maar mocht je vragen hebben, kan je ons steeds telefonisch contacteren of via WhatsApp.

Het is ons doel dat jij je woning volledig zelf verkoopt met professionele ondersteuning. Zo hou jij de touwtjes volledig in handen en kan je besparen op makelaarskosten.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Wanneer je je eigendom wenst zelf te verkopen, zorgt Urbanya voor de samenstelling van het volledige verkoopdossier dat voldoet aan de wettelijke verplichtingen en het op de markt aanbieden van je onroerend goed op een aantrekkelijk wijze. Met andere woorden, de vereiste documenten, keuringen en attesten worden opgevraagd, de waarde van je eigendom wordt op transparante wijze bepaald en de marketing wordt op een professionele wijze aangepakt.

Daarnaast helpt Urbanya je ook met praktisch advies, zoals een script dat je kan gebruiken bij de rondleiding van kandidaat-kopers en een hele resem tips & tricks voor een vlotte verkoop.

Deze dienstverlening biedt Urbanya aan voor een vast tarief afhankelijk van de documenten die jouw dossier vereist* en marketingopties die jij kiest. Ook bij deze dienstverlening krijg je een offerte op maat. Bijvoorbeeld: misschien beschik je nog over een geldig EPC attest, dan moet dit document niet worden opgevraagd en hoef je hiervoor uiteraard niet te betalen.

Wens je meer informatie? Neem contact op met Yana.

Laten we kennis maken:

Yana Van den Eede
M: +32 486 56 42 32
E-mail: Yana@Urbanya.be

Blijf op de hoogte van de vastgoedmarkt

Schrijf je in op onze vastgoednieuwsbrief en ontvang praktische tips en tricks over hoe je succesvol vastgoed koopt en verkoopt.