voordelen vastgoed zelf verkopen

Vastgoed zelf verkopen: een overzicht van de voordelen en nadelen

Vastgoed zelf verkopen, zonder vastgoedmakelaar wordt steeds populairder. Niet abnormaal aangezien de vastgoedmarkt nog steeds een markt is waar de vraag groter is dan het aanbod. Vastgoed verkoopt zich tegenwoordig zelf. En als je woning volledig in orde staat en beschikt over een laag EPC, dan is het al helemaal een fluitje van een cent.

De verkoop van volledig instapklare woningen doet het namelijk nog steeds heel goed. Dus waarom het niet eerst zelf eens proberen te verkopen.

Een woning die wat opfrissingswerken nodig heeft of nood heeft aan een grondige renovatie, verkoopt tegenwoordig minder vlot. Bijgevolg zijn de marges kleiner en schuilt er dus ook een enorm voordeel in om je woning zelf te leren verkopen.

Maar als je niet thuis bent op de vastgoedmarkt, zijn er ook wat nadelen verbonden aan vastgoed zelf verkopen. De duizenden euro’s die je hebt uitgespaard, kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen en nadelen voor jou uiteen. En geven we jou een oplossing om de nadelen te counteren.

De voordelen aan vastgoed zelf verkopen

  • Geld besparen

Eén van de belangrijkste voordelen om vastgoed te verkopen zonder makelaar is het besparen van geld. Als je succesvol bent in het verkopen van je woning, kan je snel enkele duizenden euro’s besparen. Of extra verdienen. Het is maar hoe je het bekijkt.

  • Touwtjes stevig in handen houden

Wanneer je je woning zelf verkoopt, heb je de touwtjes stevig in handen. Je bent veel flexibeler dan een makelaar. Je hebt namelijk geen andere panden waarmee je rekening moet houden. Je hoeft je enkel te focussen op de verkoop van één woning, op je eigen woning. Je kan bezichtigingen inplannen wanneer het jou en kandidaat-kopers het beste uitkomt.

  • Kopers hebben meer vertrouwen

Als eigenaar ken jij je woning het best. Je kent de troeven van je woning als geen ander en ook de buurt heeft geen geheimen. Je weet welke renovaties je hebt uitgevoerd en welke werkjes nog uitgevoerd moeten worden. Bijgevolg kan je vlot antwoorden op alle vragen van kandidaat-kopers…. En dat schept vertrouwen. 

De nadelen aan vastgoed zelf verkopen

  • Overvallen door twijfel en onzekerheid

Vastgoed verkopen doe je niet elke dag. Bovendien komt er heel wat specifieke kennis bij kijken én het gaat over heel wat geld. Bijgevolg kan je je heel onzeker voelen. Doe ik het wel juist ?

  • Gebrek aan kennis

Wat zijn stedenbouwkundige inlichtingen? Wat is een rooilijn? Waar kan ik een EPC attest aanvragen? Hoe pak ik de verkoop praktisch aan? Wat moet ik doen als ik een bod krijg? etc…

  • Zelf onderhandelen

Wanneer je je woning zelf verkoopt, moet je ook zelf onderhandelen over de prijs en andere aangelegenheden. Dit kan best lastig zijn. Hoe zet je de gemaakte afspraken correct op papier? En wat als je verschillende biedingen krijgt? Welk bod moet je kiezen?

  • Minder vrije tijd

Vastgoed verkopen is intensief. Het vergt veel voorbereiding en als je er alleen voor staat, moet je veel zelf uitdokteren. Bijgevolg zal je een deel van je vrije tijd moeten opofferen.

De oplossing

Liefst van al willen eigenaars genieten van de voordelen verbonden aan “zelf verkopen” zonder hinder te ondervinden van de nadelen die eraan verbonden zijn.

Bij Urbanya leren we jou hoe je je woning zelf verkoopt en coachen we jou doorheen het volledige verkoopproces. Als erkend vastgoedmakelaar beschik ik over de vereiste kennis en expertise en neem ik al je twijfels en onzekerheden weg door al je vragen vakkundig te beantwoorden.

De administratieve rompslomp en de marketing nemen wij voor onze rekening. Enkel de bezichtigingen en de onderhandelingen doe je zelf.

Maar geen nood. Heb je vragen tijdens de onderhandelingen of wil je dat we voor jou iets checken, dan kan je ons steeds telefonisch contacteren en wij adviseren je graag verder. Want in de prijs is een telefonische helpdesk inbegrepen.


Overtuigd van onze toegevoegde waarde ?

Contacteer Yana voor een gratis vastgoedadviesgesprek op 0486 56 42 32 of Yana@Urbanya.be !


Vastgoed kopen en verkopen met méér winst

Urbanya werd opgericht met als missie om mensen te leren hoe je vastgoed koopt en verkoopt met kennis van zaken en… met méér winst. Kunnen rekenen op onafhankelijk advies, is hierbij onontbeerlijk.

Concreet betekent dit dat Urbanya :

  • eigenaars leert hoe ze zelf hun eigendom kunnen verkopen of verhuren. Zo spaar je makelaarskosten uit. Als eigenaar ken je je woning het best! Toch?
  • kopers begeleidt en adviseert bij de aankoop van vastgoed. Want de grootste winst behaal je bij aankoop van vastgoed. Hoe lager je aankoopprijs, hoe groter je kans op winst bij verkoop!

Om onafhankelijk advies te garanderen en belangenvermenging uit te sluiten, neemt Urbanya geen vastgoed in portefeuille voor verkoop.

Interesse om meer te weten te komen? Contacteer ons voor een gratis vastgoed strategiesessie.