9 FATALE FOUTEN DIE STARTENDE VASTGOEDINVESTEERDERS MAKEN

9 fatale fouten die startende vastgoedinvesteerders maken

Investeren in een gezinswoning, 2de verblijf of een opbrengsteigendom is een avontuur vol opwinding, verwachtingen en dromen. Echter, voor starters op de vastgoedmarkt ligt dit pad ook bezaaid met valkuilen en loert een dure miskoop vaak om de hoek.

Aangezien je het snelst leert uit fouten, en liefst uit fouten van anderen, gaan we in deze blog dieper in op enkele van de meest voorkomende fouten die startende vastgoedkopers maken en krijg je inzichten over hoe je deze kunt vermijden.

9 fatale fouten die startende vastgoedkopers maken

Vooraleer we ingaan op de 9 fatale fouten, is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat starten met investeren in vastgoed een leerproces is waarbij je onvermijdelijk fouten zal maken.

Het goede nieuws is dat je dure fouten kan vermijden door je grondig voor te bereiden, kennis op te bouwen en inzicht te hebben in de meest voorkomende fouten en valkuilen.

Als je op het punt staat om te investeren in vastgoed, hou dan zeker deze 9 fouten in gedachten en start nu reeds met ze te anticiperen.

Fout 1 : Geen vastgoedstrategie hebben

Bij vele kopers loopt het hier al fout. Men start zonder een duidelijke vastgoedstrategie vast te leggen. En laat ons duidelijk wezen; een appartement met 2 slaapkamers in Antwerpen is géén vastgoedstrategie.

Je moet duidelijk voor ogen hebben wat jouw persoonlijk doel is bij de aankoop van een bepaald pand. En hierbij moet je rekening houden met de middellange en lange termijn. Waar wil jij staan binnen 5, 10, 20 jaar en welke rol heeft het vastgoed dat je wil kopen in deze plannen?

Want investeren in vastgoed is langetermijn denken. Rekening houdend met al de kosten die bij de aankoop komen kijken, kan je namelijk op korte termijn zelden herverkopen met winst.

Geduld en een langetermijnvisie zijn dus een must wanneer je investeert in vastgoed (zeker ook van toepassing voor een gezinswoning of een 2de verblijf).

Fout 2: Geen financieel advies inwinnen

Veel startende kopers beginnen aan het aankoopproces zonder een duidelijk financieel plan en hebben geen antwoord op vragen als: Hoe ga je je pand financieren? Welk budget heb je? Welk type lening ga je afsluiten? Welke garanties kan je je bank bieden?

Naast een duidelijke vastgoedstrategie, moet het voor jou ook glashelder zijn over hoe je je pand gaat financieren.

Wist je trouwens dat er naast een klassiek hypothecair krediet er nog andere manieren zijn om vastgoed te financieren waarvoor je misschien in aanmerking komt?

Bovendien overschatten kopers vaak hun budget. Vol verwachting brengen ze een bod uit, maar zien vervolgens hun droom in duigen vallen als de bank hun lening niet goedkeurt. Behalve de teleurstelling beseft men dat men kostbare tijd en energie heeft verloren door in een verkeerde vijver te vissen. 

Door halsoverkop aan het aankoopproces te beginnen, laat men kansen en geld op tafel liggen en verspild met kostbare tijd en energie.

Fout 3: Onvoldoende vastgoedkennis

Er komt heel wat kennis kijken bij het aankopen van vastgoed: juridisch, stedenbouwkundig, commercieel, financieel, bouwkundig, …

Net omdat de materie zo veelomvattend en complex is, laten mensen het na om eerst aan hun vastgoedkennis te werken. Toch ligt in kennis vergaren een belangrijke sleutel om fouten te vermijden bij het investeren in vastgoed. Want mensen zijn vatbaar voor misbruik als gevolg van hun onwetendheid.

Jammer genoeg liggen er steeds mensen op de loer die graag misbruik maken van iemands onwetendheid. Of zoals Scott Adams het heel correct verwoordde: “Onwetendheid is de meest bruikbare bron van inkomsten voor degenen die weten hoe ze het moeten exploiteren.”

Hoe beter je op de hoogte bent van de verschillende aspecten die bij vastgoed komen kijken, hoe beter je je vragen kan formuleren en hoe zelfzekerder je kan investeren in vastgoed. Kritisch denken en jezelf informeren zijn doorslaggevend bij investeren in vastgoed.

Fout 4: Kosten over het hoofd zien

De prijs van het huis is niet de enige kostenpost waarmee je rekening moet houden. Er zijn heel wat andere kosten die bepalend zijn wanneer je na wil gaan of je financieel een goede beslissing maakt of niet.

Denk hierbij niet alleen aan de notariskosten en de registratiebelasting, maar ook aan onderhouds- en renovatiekosten op korte en lange termijn, want daar gaat het vaak fout.

De kostenpost die echter het vaakst over het hoofd wordt gezien, zijn de intresten die betaald worden over het geleend bedrag.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan, lijst dan vooraf de kosten op die volgens jou verbonden zijn aan de aankoop van een bepaald pand en bekijk vervolgens kritisch hoe je ze kan verlagen.

Fout 5: Gebrek aan grondig onderzoek

Een woning kopen zonder bezichtiging is not done. Maar de manier waarop je de woning bezichtigt is nog belangrijker. Onervaren vastgoedkopers gaan vaak onvoorbereid naar een plaatsbezoek. Nochtans is er heel wat informatie die men op voorhand kan doornemen.

Door de documenten op te vragen vóór het bezoek en een checklist voor te bereiden die je meeneemt naar het bezoek, kan je veel gerichter het pand bezoeken.

Tijdens het bezoek kan je vervolgens vragen stellen over de informatie die je gelezen hebt in de documenten en zelf hebt opgezocht, terwijl je met je checklist de nodige checks uitvoert met betrekking tot de staat van de woning.

Weet dat verborgen gebreken verborgen zijn ook voor experts. Maar weet dat sommige problemen verborgen lijken, maar toch waarneembaar zijn als je weet waar je moet kijken. Denk bijvoorbeeld aan bouwmisdrijven of rooilijnen.

Sla deze stap nooit over, ook al ziet het huis er aan de oppervlakte perfect uit.

Fout 6: Vertrouwen op de verkoper voor het bepalen van de effectieve vastgoedwaarde en het berekenen van rendementen

Bij het verkopen van een opbrengsteigendom is het verbazingwekkend hoe vaak de vraag wordt gesteld wat het rendement is. Nochtans is dat iets wat je als investeerder zelf zou moeten kunnen berekenen.

Behalve het bruto aanvangsrendement (BAR) kan een verkoper trouwens geen rendementen voor jou berekenen. Het rendement is namelijk afhankelijk van wat jij met de eigendom wil doen, hoe je het pand wil financieren en andere parameters.

Indien je toch aan de verkoper vraagt hoeveel het rendement bedraagt, dan moet je vooral begrijpen welke assumpties die heeft genomen en nagaan of deze niet te mooi zijn weergegeven.

Ook de effectieve waarde van een eigendom moet je zelf kunnen inschatten. Startende investeerders gaan vaak af op de vraagprijs, maar wie zegt dat deze niet overgewaardeerd staat?

Vertrouw dus niet enkel op het advies van de verkoper, maar zorg dat je het advies kan interpreteren.

Fout 7: Slecht of niet onderhandelen

In vastgoed is alles onderhandelaar! Niet alleen de prijs, maar ook allerlei andere voorwaarden en clausules in de compromis. Aarzel dus niet om te onderhandelen. Je kan er duizenden euro’s mee verdienen of betere voorwaarden krijgen door simpelweg te vragen.

Als je echter de clausules niet goed begrijpt, de vastgoedmarkt niet goed kent of het pand niet goed hebt gescreend, dan is het uiterst moeilijk om te onderhandelen. Startende vastgoedkopers maken dan vaak de fout om verkopers te irriteren door de woning volledig “af te breken” en vervolgens een belachelijk bod uit te brengen.

Om goed te onderhandelen moet je vooral focussen op een goede relatie met de verkoper. Uiteraard moet je de problemen die je gedetecteerd hebt vermelden, maar hiervoor zijn bepaalde trucjes om desalniettemin de relatie goed te houden. Onderhandelen is een kunst die je kan leren.

Fout 8: Te emotioneel zijn

Vastgoed kopen is emo-kopen. Vooral als het gaat over de aankoop van een gezinswoning of 2de verblijf. Je gaat namelijk een beslissing nemen waar je de komende jaren gaat wonen of vakantie vieren. Hierbij is het belangrijk dat het gevoel goed zit.

Gevoelens en emoties zijn echter vaak slechte raadgevers. Zo kan het gebeuren dat je instant verliefd wordt op een woning waardoor je geen vragen meer durft te stellen, problemen minimaliseert en niet meer durft te onderhandelen uit angst naast de woning te grijpen.

Hoewel het bij de aankoopvan opbrengsteigendommen 100% een rationele beslissing zou moeten zijn, laten startende investeerders zich ook vaak vangen aan hun emoties. Bij het bezoeken van vastgoed kijken ze eerst of ze zichzelf er zien wonen terwijl dat helemaal de bedoeling niet is.

Wees je dus bewust van je emoties wanneer je naar vastgoed gaat kijken want het nemen van een emotionele beslissing kan leiden tot te hoge uitgaven of het over het hoofd zien van potentiële problemen. Probeer je emoties dus onder controle te houden en neem beslissingen op basis van feiten en cijfers.

Fout 9: De contracten niet begrijpen

Een bod, een compromis en een authentieke akte. Het zijn alle 3 contracten die men afsluit met de eigenaar van een pand. Deze contracten kunnen complex zijn. Zorg er dus voor dat je elk woord in het contract begrijpt voordat u ondertekent.

En ja, een bod is reeds een contract en aan een compromis kan je geen wijzigingen meer maken! Als er bepaalde cruciale informatie niet in vermeld staat of dingen open laat voor interpretatie, dan kan dit je wel eens duur te staan komen.

Vraag dus om verduidelijking als je iets niet begrijpt want zoals reeds eerder gezegd, in vastgoed is alles onderhandelbaar. Ja, er wordt gewerkt met templates. Maar weet dat van die templates kunnen afgeweken worden; in jouw voordeel, maar soms ook “stoemelings” in je nadeel.

Conclusie

Het kopen van vastgoed is één van de belangrijkste investeringen die je in je leven maakt. Door je bewust te zijn van de meest voorkomende fouten en stappen te ondernemen om ze te vermijden, kan je zorgen voor een succesvolle aankoopervaring en een investering die onmiddellijk rendeert.

Maar maak je vooral geen illusies. Zoals gezegd aan het begin van deze blog; investeren in vastgoed is een leerproces. En aangezien fouten maken inherent is aan leren, kan je best je er mentaal op voorbereiden dat je fouten zal maken.

Het goede nieuws is: je hoeft niet dezelfde fouten te maken als je voorgangers.

De conclusie van deze blog is dus: wat je ook doet, je zal fouten maken. Maar de grootste fout die je als startende investeerder kan maken is niet leren uit fouten van anderen.

De eerste stappen om fouten te vermijden is dus investeren in je eigen vastgoedkennis zodat je een goede vastgoedstrategie kan uitwerken. En gelijktijdig je te laten omringen door gelijkgestemden waarvan je kan je leren en ervaringen mee kan delen. Want goed geïnformeerd zijn zal altijd goed van pas komen in de vastgoedwereld en zeker wanneer je droomt van een financieel vrij leven !


📆 Investeer slim. Leef vrij! Zet je op de wachtlijst!

En nu het spannende nieuws !

Aangezien het mijn missie is om mijn vastgoedkennis te delen zodat meer mensen vastgoed kopen, verkopen en beheren, met meer winst, heb ik het online coachingstraject “Investeer slim. Leef vrij!” uitgewerkt. Dit coachingstraject bestaat enerzijds uit een online academie bestaande uit verschillende modules die in wekelijkse groepscoachingsessies worden toegelicht, en anderzijds een online community van gelijkgestemden waarin je vragen kan stellen en op de hoogte wordt gebracht van off-market vastgoedopportuniteiten.

Dit traject voorziet jou van de kennis, vaardigheden en tools die je nodig hebt om met vertrouwen te investeren in vastgoed en is ontworpen om miskopen te voorkomen en je in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen.

Na het afronden van dit traject bij jij in staat om volledig geïnformeerd en vol vertrouwen te investeren in jouw nieuwe woning of opbrengsteigendom.

✨🏡 Droom jij van financiële vrijheid door slim te investeren in vastgoed? 🏡 ✨

  1. Surf naar: https://urbanyacoacht.be/product/investeer-slim-leef-vrij/
  2. Klik op “YES, dit wil ik”
  3. Vul de code “LEEFVRIJ” in om 50% korting te genieten (enkel van toepassing op het eerste traject dat van start gaat begin 2024)
  4. Klik op “Doorgaan naar afrekenen” en voer de instructies uit.

Let op: Om ervoor te zorgen dat alle vragen behandeld kunnen worden tijdens de coachingsessies, beperk ik het aantal inschrijvingen tot 15 deelnemers! Reserveer dus snel je plek voor dit unieke coaching traject en sluit je aan bij de groeiende gemeenschap van vastgoedexperts.

Het kopen van een huis kan stressvol zijn, maar met de juiste begeleiding en de nodige kennis kun je met vertrouwen de beslissingen nemen die jou en je financiële toekomst zullen versterken. Investeer slim en leef vrij!

Samen bouwen we aan jouw toekomst in vastgoed!

Overtuigd van onze toegevoegde waarde ?

Contacteer Yana voor een gratis vastgoedadviesgesprek op 0486 56 42 32 of Yana@Urbanya.be of boek hier zelf je afspraak in https://urbanya.be/contact/ !


Vastgoed kopen en verkopen met méér winst !

Het idee achter Urbanya is ontstaan vanuit de vaststelling dat kopers nergens terecht kunnen voor onafhankelijk en professioneel vastgoedadvies. Terwijl een vastgoedmakelaar de belangen van de verkoper behartigt, bleef de vraag: wie komt op voor de belangen van de koper? Vergelijk het met advies inwinnen bij de advocaat van de tegenpartij wanneer je naar de rechtbank gaat. Dat doe je toch ook niet?

Bij Urbanya bieden we kopers en investeerders een bron van onafhankelijk vastgoedadvies. Ons doel is om hen in staat te stellen om zonder zorgen en met kennis van zaken vastgoed te kopen. Wij helpen hen om miskopen te voorkomen en eerlijke prijzen te betalen.

We gaan verder dan dat; we leren investeerders hoe ze passief inkomen kunnen genereren en financiële vrijheid kunnen bereiken.

En voor eigenaars van vastgoed richten we ons op het maximaliseren van vermogen, rendement en winst. Hoe? Door hen te empoweren en te trainen in het succesvol zelf verkopen van hun vastgoed. Zo kunnen ze profiteren van hun investering op een manier die vaak over het hoofd wordt gezien.

Bij Urbanya zijn we ervan overtuigd dat vastgoed meer is dan een transactie. Het is een pad naar financiële vrijheid en groei. Of je nu je eerste woning wilt kopen, je vastgoedportefeuille wilt uitbreiden of financiële onafhankelijkheid nastreeft, we zijn er om je te begeleiden, te coachen en te inspireren op je weg naar vastgoedsucces.

Benieuwd naar onze aanpak? Contacteer ons voor een gratis vastgoed strategiesessie.