Gevaren van emotioneel vastgoed kopen

Vastgoed en Valentijn: de gevaren van Emotioneel vastgoedkopen

Valentijn brengt een golf van liefde en emoties met zich mee. Het is een tijd waarin we verleid worden om die gevoelens te laten doorsijpelen naar belangrijke beslissingen, zoals het kopen van een huis. Maar laten we eerlijk zijn: liefde maakt ook blind. En in de wereld van vastgoed kan deze blindheid je niet alleen emotioneel, maar ook financieel laten lijden.

Het is verleidelijk om op Valentijn meegezogen te worden in romantische sentimenten, maar laten we niet vergeten dat vastgoedtransacties geen sprookjesachtige liefdesverhalen zijn. Emotioneel vastgoed kopen kan je dromen snel doen veranderen in teleurstellingen.

Daarom willen we op Valentijnsdag eens stilstaan bij de risico’s van emotioneel vastgoed kopen en hoe het je dromen kan veranderen in teleurstellingen.

De Roze Bril en Het Oncomfortabele Ontwaken

In mijn rol als vastgoedcoach en onafhankelijk adviseur heb ik te maken gehad met talloze teleurgestelde vastgoedinvesteerders. Van opbrengsteigendommen die meer kosten dan opbrengen tot gezinswoningen die meer miserie dan geluk brengen.

“Ik had geïnvesteerd in een opbrengsteigendom, maar heb het na enkele jaren terug moeten verkopen want het mij meer geld kostte dan het opleverede.”

“Ik wil mijn opbrengsteigendom verkopen. Het bezorgt me meer zorgen dan dat ik er geld aan verdien.”

““Ik heb een huis gekocht, maar overweeg het opnieuw te verkopen omdat ik de renovatiekosten heb onderschat en de stijgende kosten niet kan bijbenen.”

De rode draad? De roze bril bij het aankopen van vastgoed.

Het fenomeen van “de roze bril” is vergelijkbaar met verliefdheid. Wanneer we een huis vinden dat ons hart sneller doet kloppen, kunnen we gemakkelijk verblind worden voor mogelijke problemen. We negeren of onderschatten gebreken, overschatten rendementen en laten onze emoties de overhand nemen, in plaats van een objectieve benadering te behouden.

Zo is mijn bij de aankoop van een opbrengsteigendom vaak verblind door de positieve verhalen van het genereren van een passief inkomen en door de hoge rendementen die worden geadverteerd. Bij een gezinswoning of 2de verblijf, is het dan weer vaker te wijten aan emoties.

Risico’s van Emotioneel Vastgoed Kopen en Hoe je ze kan Vermijden

Wanneer men vasthoudt aan de roze bril, kan emotioneel en ondoordacht vastgoed kopen leiden tot een aantal risico’s :

Risico 1 : Financieel Verlies

Het negeren van verborgen gebreken kan leiden tot onverwachte kosten na de aankoop. Wat aanvankelijk een koopje leek, kan snel veranderen in een financiële last.

Risico 2: Druk op relaties

Financiële stress als gevolg van te hoge leningen of onvoorziene uitgaven kan druk leggen op relaties. Wat begon als een droom om samen een thuis te creëren, kan veranderen in een bron van conflict en spanning.

Risico 3: Aantasting van levenskwaliteit

Het overstrekken van financiële middelen om een geliefd huis te kopen, kan leiden tot een verminderde levenskwaliteit. Het leven zou niet alleen moeten draaien om het aflossen van hypotheken en leningen, maar ook om het genieten van het leven en het creëren van mooie herinneringen.

Risico 4: Verkeerd inschatten van rendementen

Startende vastgoedinvesteerders baseren zich vaak op de rendementsberekeningen die door de verkopende partij worden voorgesteld. Deze kunnen echter te optimistisch zijn waarbij men rekent met onrealistische opbrengsten en veel lage kosten. Bovendien houden ze geen rekening met persoonlijke parameters zoals financieringsopties en gewenste rendementen.

Conclusie

Om deze risico’s te vermijden, is het van essentieel belang dat je als startende vastgoedinvesteerders of first time buyers leert om niet alleen door een roze bril te kijken wanneer je vastgoed koopt. Objectiviteit en rationaliteit moeten hand in hand gaan met emotie. Dit betekent in de eerste plaats investeren in je eigen vastgoedkennis, zodat je vervolgens potentiële eigendommen grondig kan onderzoeken, professionele adviseurs kan inschakelen om gebreken te ontdekken, een eerlijke analyse kan maken over je financiële grenzen en zelf rendementen kan berekenen.

Net zoals in de liefde, is het dus belangrijk om afstand te bewaren en een realistische kijk te behouden, zelfs als de aantrekkingskracht van een woning overweldigend is. Door deze benadering kunnen toekomstige huiseigenaren zichzelf beschermen tegen de valkuilen van de roze bril en genieten van een gelukkige en gezonde relatie met hun huis voor de lange termijn.

Valentijn mag dan draaien om liefde, maar als het gaat om vastgoed, laten we de roze bril afzetten en verstandige keuzes maken voor een solide toekomst.

Happy investing!


📆 Investeer slim. Leef vrij!

Wil je jezelf beschermen tegen de risico’s van het kopen met een roze bril ?

Schrijf je dan in voor ons online coachingstraject “Investeer Slim. Leef Vrij!”

Tijdens dit drie maanden durende traject krijg je de tools en kennis ter beschikking die nodig zijn om emotioneel vastgoed kopen te vermijden en leer je waarop  je moet letten tijdens de bezichtigingen, hoe je zelf de waarde bepaalt van vastgoed, hoe je rendementen berekent zodat je investering effectief geld opbrengt, hoe je effectief onderhandelt en vele andere essentiële aspecten die komen kijken bij vastgoedinvesteringen.

Het traject is ontworpen om je te helpen emotionele valkuilen te vermijden en vastgoed te benaderen met een nuchtere, rationele blik.

Dit coachingstraject bestaat enerzijds uit een online academie bestaande uit verschillende modules die in wekelijkse groepscoachingsessies worden toegelicht, en anderzijds een online community van gelijkgestemden waarin je vragen kan stellen en op de hoogte wordt gebracht van off-market vastgoedopportuniteiten.


✨🏡 Droom jij van financiële vrijheid door slim te investeren in vastgoed? 🏡 ✨

  1. Surf naar: https://urbanyacoacht.be/product/investeer-slim-leef-vrij/
  2. Klik op “YES, dit wil ik”
  3. Vul de code “LEEFVRIJ” in om 50% korting te genieten (enkel van toepassing op het eerste traject dat van start gaat op 27 februari 2024)
  4. Klik op “Doorgaan naar afrekenen” en voer de instructies uit.

Let op: Om ervoor te zorgen dat alle vragen behandeld kunnen worden tijdens de coachingsessies, beperk ik het aantal inschrijvingen tot 15 deelnemers! Reserveer dus snel je plek voor dit unieke coaching traject en sluit je aan bij de groeiende gemeenschap van vastgoedexperts.

Het kopen van een huis kan stressvol zijn, maar met de juiste begeleiding en de nodige kennis kun je met vertrouwen de beslissingen nemen die jou en je financiële toekomst zullen versterken. Investeer slim en leef vrij!

Samen bouwen we aan jouw toekomst in vastgoed!

Overtuigd van onze toegevoegde waarde ?

Contacteer Yana voor een gratis vastgoedadviesgesprek op 0486 56 42 32 of Yana@Urbanya.be of boek hier zelf je afspraak in https://urbanya.be/contact/ !


Vastgoed kopen en verkopen met méér winst !

Het idee achter Urbanya is ontstaan vanuit de vaststelling dat kopers nergens terecht kunnen voor onafhankelijk en professioneel vastgoedadvies. Terwijl een vastgoedmakelaar de belangen van de verkoper behartigt, bleef de vraag: wie komt op voor de belangen van de koper? Vergelijk het met advies inwinnen bij de advocaat van de tegenpartij wanneer je naar de rechtbank gaat. Dat doe je toch ook niet?

Bij Urbanya bieden we kopers en investeerders een bron van onafhankelijk vastgoedadvies. Ons doel is om hen in staat te stellen om zonder zorgen en met kennis van zaken vastgoed te kopen. Wij helpen hen om miskopen te voorkomen en eerlijke prijzen te betalen.

We gaan verder dan dat; we leren investeerders hoe ze passief inkomen kunnen genereren en financiële vrijheid kunnen bereiken.

En voor eigenaars van vastgoed richten we ons op het maximaliseren van vermogen, rendement en winst. Hoe? Door hen te empoweren en te trainen in het succesvol zelf verkopen van hun vastgoed. Zo kunnen ze profiteren van hun investering op een manier die vaak over het hoofd wordt gezien.

Bij Urbanya zijn we ervan overtuigd dat vastgoed meer is dan een transactie. Het is een pad naar financiële vrijheid en groei. Of je nu je eerste woning wilt kopen, je vastgoedportefeuille wilt uitbreiden of financiële onafhankelijkheid nastreeft, we zijn er om je te begeleiden, te coachen en te inspireren op je weg naar vastgoedsucces.

Benieuwd naar onze aanpak? Contacteer ons voor een gratis vastgoed strategiesessie.