Scheuren en barsten

Barsten en scheuren: Waar moet je op letten?

Een huis is meer dan alleen een plek om te wonen. Het is een investering in je toekomst. Daarom is het van cruciaal belang om eventuele tekenen van schade aan jouw huis of aan een huis dat je wenst aan te kopen, te herkennen. Barsten en scheuren in muren zijn een veelvoorkomend probleem.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten scheuren die in een huis kunnen voorkomen.

Maar eerst een anekdote …

Enige tijd geleden kreeg ik een telefoontje van een klant die een woning in Grimbergen wilde aankopen. De klant had me ingehuurd om de woning te inspecteren en te beoordelen voordat hij een definitieve beslissing nam. Het was een zonnige dag toen ik ter plaatse arriveerde, klaar om de grondige inspectie uit te voeren waarvoor ik was ingehuurd.

Mijn routine begon zoals altijd aan de buitenkant van de woning. Ik inspecteerde de gevels en het dak zorgvuldig. Het duurde niet lang voordat mijn getrainde oog verschillende barsten en scheuren opmerkte. Diagonale scheuren die van de hoeken van raam- en deuropeningen omhoog liepen. Dit waren geen kleine scheurtjes, maar eerder zorgwekkend ogende.

Toen mijn klant ter plaatse aankwam en vroeg waar ik naar keek, wees ik hem op de scheuren en deelde mijn bedenkingen. Hij keek verrast, want hij had deze scheuren niet opgemerkt tijdens zijn eerdere bezoek aan de woning. Als tip gaf ik hem om binnen in de woning ook aandachtig te kijken naar eventuele scheuren die in dezelfde richting liepen.

Samen met de makelaar begonnen we aan de rondleiding door de woning. Het werd al snel duidelijk dat de scheuren zich niet beperkten tot de buitenmuren. Zowel beneden als boven vertoonden de binnenmuren eveneens barsten. Mijn klant stelde de makelaar vragen over de oorzaak van deze scheuren, en haar reactie was opmerkelijk geruststellend: “Dit is een stevige woning. De scheuren zijn niet gevaarlijk.”

Mijn professionele nieuwsgierigheid liet me niet los, en ik vroeg de makelaar op welke basis zij deze geruststellende verklaring gaf. Ze antwoordde dat de eigenaar haar dit had verteld, maar er was geen bouwkundige expertise beschikbaar om deze bewering te ondersteunen. Toen ik voorstelde om in het bod op te nemen dat de makelaar garandeerde dat de scheuren ongevaarlijk waren, herzag ze snel haar standpunt en gaf toe dat ze niet wist of de scheuren al dan niet gevaarlijk waren.

Hoewel mijn klant aanvankelijk de intentie had om de woning te kopen, werd hij tijdens ons bezoek geconfronteerd met de onzekerheid rond deze scheuren en de gebrek aan duidelijke antwoorden. Uiteindelijk besloot hij om geen bod uit te brengen op het pand. Hij was aanvankelijk teleurgesteld, maar al snel realiseerde hij zich de waarde van het raadplegen van een vastgoedexpert met kennis van bouwkundige problemen.

In deze anekdote gaat het voornamelijk over diagonale scheuren. Er zijn echter verschillende type van bouwscheuren waarvoor men aandachtig moet zijn:

1. Krimpscheuren

Krimpscheuren zijn een van de meest voorkomende soorten scheuren in huizen. Ze ontstaan als gevolg van de natuurlijke uitzetting en inkrimping van bouwmaterialen, vooral bij beton en metselwerk. Deze scheuren zijn meestal dun en recht en komen vaak voor in nieuwe constructies. Hoewel ze meestal geen structureel probleem vormen, kunnen ze wel esthetisch storend zijn.

2. Zetscheuren

Zetscheuren treden op wanneer een huis zich geleidelijk aan aanpast aan de grond waarop het is gebouwd. Deze scheuren kunnen zich voordoen als gevolg van bodemverzakking, en ze kunnen variëren in grootte en vorm. Hoewel kleine zetscheuren meestal geen groot probleem vormen, kunnen grotere scheuren wijzen op een ernstiger funderingsprobleem dat aandacht vereist.

3. Horizontale scheuren

Horizontale scheuren in muren kunnen wijzen op structurele problemen in een huis. Deze scheuren ontstaan meestal als gevolg van te veel druk op de muur, zoals van waterdruk tegen de fundering. Horizontale scheuren moeten onmiddellijk worden geïnspecteerd door een professional om verdere schade te voorkomen.

4. Vertikale scheuren

Vertikale scheuren komen vaak voor en zijn meestal minder ernstig dan horizontale scheuren. Ze kunnen ontstaan door normale beweging van het huis door seizoensgebonden temperatuurschommelingen. Hoewel ze meestal geen dringende aandacht vereisen, is het nog steeds belangrijk om ze in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat ze niet erger worden.

5. Diagonale scheuren

Diagonale scheuren kunnen duiden op structurele problemen en moeten serieus worden genomen. Ze kunnen optreden als gevolg van verzakking van de fundering, bodemverzakking of andere ernstige kwesties. Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen om de oorzaak van diagonale scheuren vast te stellen en te verhelpen.

Conclusie

Het herkennen van de verschillende soorten bouwscheuren in een huis is essentieel om de juiste beslissingen te nemen om eventuele problemen aan te pakken. Hoewel niet alle scheuren meteen een reden tot paniek zijn, is het altijd verstandig om een professional te raadplegen als je bezorgd bent over scheuren in een woning. Ben je eigenaar van een woning met scheuren, dan is het belangrijk om weten dat het vroegtijdig aanpakken van scheuren je kan helpen om kostbare reparaties in de toekomst te voorkomen en de levensduur en waarde van je huis te behouden.

Mijn klanten leren altijd iets nieuws tijdens onze samenwerking. Momenteel bied ik deze waardevolle begeleiding voornamelijk via 1-op-1 coaching. Maar binnenkort lanceer ik een online coaching traject, waarin het screenen van vastgoed en het herkennen van bouwkundige gebreken zoals scheuren uitgebreid aan bod zullen komen. Als je geïnteresseerd bent in het verwerven van deze waardevolle kennis, aarzel dan niet om je in te schrijven op onze wachtlijst (klik hier) en maak kans op een gratis coaching traject. Bouwkundig inzicht kan het verschil maken tussen een goede en een problematische vastgoedinvestering.

Overtuigd van onze toegevoegde waarde ?

Contacteer Yana voor een gratis vastgoedadviesgesprek op 0486 56 42 32 of Yana@Urbanya.be of boek hier zelf je afspraak in https://urbanya.be/contact/ !


Investeer slim, Leef vrij !

Het idee achter Urbanya is ontstaan vanuit de vaststelling dat kopers nergens terecht kunnen voor onafhankelijk en professioneel vastgoedadvies. Terwijl een vastgoedmakelaar de belangen van de verkoper behartigt, bleef de vraag: wie komt op voor de belangen van de koper? Vergelijk het met advies inwinnen bij de advocaat van de tegenpartij wanneer je naar de rechtbank gaat. Dat doe je toch ook niet?

Bij Urbanya bieden we kopers en investeerders een bron van onafhankelijk vastgoedadvies. Ons doel is om hen in staat te stellen om zonder zorgen en met kennis van zaken vastgoed te kopen. Wij helpen hen om miskopen te voorkomen en eerlijke prijzen te betalen.

We gaan verder dan dat; we leren investeerders hoe ze passief inkomen kunnen genereren en financiële vrijheid kunnen bereiken.

En voor eigenaars van vastgoed richten we ons op het maximaliseren van vermogen, rendement en winst. Hoe? Door hen te empoweren en te trainen in het succesvol zelf verkopen van hun vastgoed. Zo kunnen ze profiteren van hun investering op een manier die vaak over het hoofd wordt gezien.

Bij Urbanya zijn we ervan overtuigd dat vastgoed meer is dan een transactie. Het is een pad naar financiële vrijheid en groei. Of je nu je eerste woning wilt kopen, je vastgoedportefeuille wilt uitbreiden of financiële onafhankelijkheid nastreeft, we zijn er om je te begeleiden, te coachen en te inspireren op je weg naar vastgoedsucces.

Benieuwd naar onze aanpak? Contacteer ons voor een gratis vastgoed strategiesessie.