Vastgoeddilemma Eerst kopen of eerst verkopen

Vastgoeddilemma: Eerst kopen of eerst verkopen?

De beslissing om eerst een nieuwe woning te kopen voordat je je huidige woning verkoopt, of om eerst je huidige woning te verkopen voordat je een nieuwe koopt, is een veelvoorkomende vraag die veel vastgoedkopers en -verkopers voor een dilemma plaatst. Beide benaderingen hebben hun eigen voordelen en uitdagingen, afhankelijk van je financiële situatie, risicotolerantie en marktomstandigheden.

In dit artikel nemen we beide strategieën eens nader onder de loep.

Strategie 1: Eerst vastgoed kopen, dan verkopen

Voordelen

 • Meer tijd voor zoeken

Door eerst je nieuwe woning te vinden, kun je de tijd nemen om precies te bepalen wat je wilt. Je kunt ongestoord op zoek gaan naar de perfecte woning zonder de druk van een snel naderende verkoop.

 • Betere beslissingen en onderhandelingen

Je vermijdt de tijdsdruk die kan ontstaan als je haastig je huidige woning moet verkopen om een nieuwe te kunnen kopen. Dit kan leiden tot betere beslissingen en onderhandelingen.

 • Naadloze verhuizing

Je hebt de zekerheid van een nieuwe woning voordat je de huidige verkoopt, waardoor kun je genieten van een soepele overgang zonder tijdelijke huisvesting

 • Geen tijdsdruk voor renovaties

Je kunt je nieuwe woning opknappen of renoveren voordat je intrekt, zonder haast.

Overwegingen

 • Financiering

Het kan financieel uitdagend zijn als je niet genoeg spaargeld hebt voor een aanbetaling en hypotheek voor de nieuwe woning zonder de verkoopopbrengst van je huidige woning.

 • Dubbele lasten

Je loopt het risico om tijdelijk met dubbele lasten te zitten als je huidige woning niet snel verkocht wordt.

Strategie 2: Eerst vastgoed verkopen, dan kopen

Voordelen

 • Financiële Zekerheid

Door eerst je huidige woning te verkopen, weet je precies hoeveel budget je hebt voor de aankoop van een nieuwe woning.

 • Minder Risico

Je voorkomt het dragen van dubbele lasten en het vastzitten met twee woningen.

 • Onderhandelingskracht

Je hebt sterke onderhandelingspositie bij de aankoop van je nieuwe woning omdat je in principe kan tekenen zonder opschortende voorwaarde voor financiering.

Overwegingen

 • Tijdelijke Huisvesting

Je kunt tijdelijk huisvesting nodig hebben als je oude woning snel wordt verkocht en je nog geen nieuwe hebt gevonden.

 • Snelle Beslissingen

Je moet mogelijk snel beslissingen nemen als je nieuwe woning snel wordt gevonden.

Conclusie

De keuze tussen eerst kopen en dan verkopen, of eerst verkopen en dan kopen, hangt af van jouw financiële situatie, marktomstandigheden, persoonlijke voorkeuren en risicotolerantie. Urbanya kan je helpen om de juiste strategie te bepalen op basis van jouw unieke omstandigheden. Ongeacht welke aanpak je kiest, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en alle mogelijke scenario’s te overwegen om een soepele overgang te garanderen.

Overtuigd van onze toegevoegde waarde ?

Contacteer Yana voor een gratis vastgoedadviesgesprek op 0486 56 42 32 of Yana@Urbanya.be of boek hier zelf je afspraak in https://urbanya.be/contact/ !


Investeer slim, Leef vrij !

Het idee achter Urbanya is ontstaan vanuit de vaststelling dat kopers nergens terecht kunnen voor onafhankelijk en professioneel vastgoedadvies. Terwijl een vastgoedmakelaar de belangen van de verkoper behartigt, bleef de vraag: wie komt op voor de belangen van de koper? Vergelijk het met advies inwinnen bij de advocaat van de tegenpartij wanneer je naar de rechtbank gaat. Dat doe je toch ook niet?

Bij Urbanya bieden we kopers en investeerders een bron van onafhankelijk vastgoedadvies. Ons doel is om hen in staat te stellen om zonder zorgen en met kennis van zaken vastgoed te kopen. Wij helpen hen om miskopen te voorkomen en eerlijke prijzen te betalen.

We gaan verder dan dat; we leren investeerders hoe ze passief inkomen kunnen genereren en financiële vrijheid kunnen bereiken.

En voor eigenaars van vastgoed richten we ons op het maximaliseren van vermogen, rendement en winst. Hoe? Door hen te empoweren en te trainen in het succesvol zelf verkopen van hun vastgoed. Zo kunnen ze profiteren van hun investering op een manier die vaak over het hoofd wordt gezien.

Bij Urbanya zijn we ervan overtuigd dat vastgoed meer is dan een transactie. Het is een pad naar financiële vrijheid en groei. Of je nu je eerste woning wilt kopen, je vastgoedportefeuille wilt uitbreiden of financiële onafhankelijkheid nastreeft, we zijn er om je te begeleiden, te coachen en te inspireren op je weg naar vastgoedsucces.

Benieuwd naar onze aanpak? Contacteer ons voor een gratis vastgoed strategiesessie.