Op huizenjacht met Urbanya

Op huizenjacht met Urbanya: zo werkt dat.

Urbanya staat voor persoonlijk en onafhankelijk advies. Mijn doel is ervoor te zorgen dat je zonder zorgen en volledig geïnformeerd vastgoed kan vinden en aankopen en je zodoende in een sterkere onderhandelingspositie te zetten. Gedurende het volledige traject hou ik je op de hoogte van de status en lassen we korte evaluatiemomenten in. Zitten we nog op het juiste pad of moeten de doelen worden bijgesteld? Indien nodig wordt het aankooptraject bijgesteld. 

Wanneer bijkomend advies aangewezen is, kan ik bovendien ook rekenen op een team van gespecialiseerde experten: bouwkundig expert, energiedeskundige, (interieur) architect, expert ruimtelijke ordening, advocaat vastgoedrecht, fiscalisten, aannemers en technische specialisten, verzekeraars, banken, … 

STAP 1 – Verkennend gesprek

Eerst even kijken of een samenwerking met Urbanya iets voor jou is? Uiteraard! Vastgoed kopen doe je niet met om het even wie. Daarom start ik steeds eerst met een gratis verkennend gesprek. Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen en luister ik met volle aandacht naar jouw situatie. We schetsen samen een helder beeld van wat je precies zoekt en hoe ik je hierbij kan helpen. Het gesprek is volledig vrijblijvend en gebeurt in alle discretie (want niet iedereen hoeft te weten dat je bepaalde plannen hebt).

STAP 2 – Huizenjacht

Geen tijd om zelf op zoek te gaan naar vastgoed? Geen nood, Urbanya neemt dit graag van je over. Ik speur voor jou de markt af naar vastgoed dat matcht met jouw criteria.

Hierbij kijk ik niet alleen naar vastgoed dat al te koop staat op de gekende immo-kanalen, maar ga ik ook proactief op zoek naar vastgoed dat nog niet te koop staat of dat discreet wordt verkocht. Dat laatste maakt onze aanpak echt uniek! Bovendien is ook je portemonnee erbij gebaat, want off-market sluit je nog steeds de beste deals. Om dit verborgen marktsegment aan te boren, spreek ik mijn eigen netwerk aan en prospecteer ik met gerichte advertenties en flyer-acties. Heb je zelf een woning gevonden? Ook geen probleem, bezorg mij de nodige informatie over het pand ik screen het met veel plezier.

STAP 3 – Eerste bezichtiging & Analyse

Wanneer we een pand hebben gevonden dat matcht met jouw criteria, ga ik over tot een eerste bezichtiging ter plaatse. Tijdens dit bezoek check ik af of het effectief een mogelijke match zou kunnen zijn. Ik controleer of de verstrekte informatie juist is: bewoonbare oppervlakte, grootte van het terrein, staat van de woning, kwaliteit van de technische installaties, enz. … Daarnaast bestudeer ik ook de juridische en stedenbouwkundige aspecten, identificeer de potentiële risico’s en onderzoek de elementen die invloed hebben op de waarde van het pand. Tenslotte neem ik realistische foto’s, vraag een kopie op van de plannen en meet de woning op. Toch niet die topmatch waar je op hoopte? Dan zetten we onze zoektocht met onverminderd enthousiasme verder.

STAP 4 – Waardebepaling & Aanbevelingen

Enthousiast? Dan onderwerp ik het pand aan een verdergaande screening. Op basis van de vaststellingen tijdens het plaatsbezoek, bijkomende opzoekingen en berekeningen, bepaal ik de werkelijke waarde van het pand. Die is afhankelijk van verschillende factoren zoals ligging, oriëntatie, oppervlakte van het perceel, bebouwde en bewoonbare oppervlakte, de afwerkingsgraad, de leeftijd van het gebouw en de staat van de constructie. Ik bezorg je eveneens een overzicht van de positieve en negatieve punten aan de eigendom.

Indien nodig roep ik hiervoor de hulp in van gespecialiseerde experten (vb. Bouwkundige expertise, landmeter, vastgoedjurist, … )

STAP 5 – Bieden & Onderhandelen

YES! Er is een match! In onderling overleg, bepalen we de biedstrategie en starten we de onderhandelingen. We brengen een eerste bod uit volledig volgens de regels van de kunst, met correct geformuleerde opschortende en ontbindende voorwaarden en andere condities die voor jou belangrijk zijn.

De onderhandelingen kunnen beginnen! Weet hierbij dat het mijn missie is om voor jou het onderste uit de kan te halen en ervoor te zorgen dat jij een zo laag mogelijke prijs betaalt.

STAP 6 – De Compromis & de Plaatsbeschrijving

Wist je dat de compromis dezelfde juridische waarde heeft als de definitieve akte? Eens getekend, is de verkoop definitief en kan er niets meer aan veranderd worden. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat de ontbindende en opschortende voorwaarden en alle andere condities die werden overeengekomen, hierin worden opgenomen. Afspraken die niet of verkeerd worden vastgelegd, worden als niet bestaand beschouwd. 

De compromis wordt meestal opgesteld door de verkopende partij, Urbanya kijkt de tekst voor je na, zorgt ervoor dat alle afspraken correct opgenomen zijn en scant nog eens extra op de kleine lettertjes.

Wens je 100% zeker te zijn dat de woning wordt opgeleverd zoals overeengekomen, dan raden we je aan om bij de aankoop ook een tegensprekelijke plaatsbeschrijving op te stellen. Hierin wordt duidelijk vastgelegd wat inbegrepen is in de koopsom en in welke staat de woning zich bevond op het ogenblik van de overeenkomst.

STAP 7 – Laatste inspectie & Overdracht bij de notaris

Maximaal 4 maanden na de compromis wordt de authentieke akte verleden bij de notaris en vindt de definitieve overdracht plaats. In 4 maanden kan er echter veel gebeuren. Aan de hand van de plaatsbeschrijving controleren we daarom eerst of de woning wordt opgeleverd zoals afgesproken. Op dat ogenblik noteren we eveneens de meterstanden en controleren we de beschikbaarheid van de vereiste documenten die eventueel nog achter waren.

Na deze laatste inspectie wordt bij de notaris de authentieke akte ondertekend en worden de sleutels overgedragen. Eventuele problemen die tijdens de laatste inspectie naar boven zijn gekomen, worden  bij de notaris aangekaart en opgelost. Zo helpt Urbanya je om werkelijk niets aan het toeval over te laten.

PROFICIAT ! Je bent eigenaar van je nieuwe woning !

Vastgoed kopen is meer dan de aankoop alleen. Indien gewenst kan Urbanya je tal van extra diensten aanbieden na aankoop. Denk maar aan het regelen van jouw verhuis, onderhandelen met aannemers, regelen van tuinonderhoud, verhuur van je pand, herverkoop van je pand na renovatie of zelfs een volledige renovatie onder begeleiding van een interieurarchitect. Denk je aan iets? Urbanya bekijkt graag hoe we je kunnen helpen en bezorgen je een offerte voor de gevraagde diensten.